General knowledge questions and answers in English

The “General knowledge questions and answers ” are being published in ENGLISH. Which is very useful for the upcoming competitive exams.

Important Q & A for UPSC, PSC, IAS, RRB, Banking, Civil Judge, District Judge, Patwari, Forest Department, IBPS, PO Clerk, SBI, RBI Competitive Exams.

OURS aims to provide the latest updates related to Daily Current Affairs Quiz, Foreign and Indian Government policies, Central and State Government plans, Sports activities, Awards.

let’s read the general knowledge questions with ANSWER and prepare for the competitive exams by increasing your general knowledge.

2 October 2019 : General knowledge questions and answers in English

1 – Who became the first Indian woman to throw a javelin to enter the finals at the World Championships?

Ans – Annu Rani became the first Indian female javelin thrower to break her national record and enter the finals of the World Championship. He threw Bhala at a record distance of 62.43 meters in his career.

2 – ” The Sultan of Johor Cup” is related to which game?

Ans – The Sultan of Johor Cup is a Hockey International Under-21 men’s competition held in Malaysia. Great Britain won the 2018 tournament by defeating India in the final. This year, the championship will be held from October 12–19.

3 – Who among the following won the “challenger tennis tournament”?

Ans – Sunit Nagal of India won the challenger tennis tournament by defeating Fesundo Baganis of Argentina in two straight sets.

4 – Who created history by becoming the first student of IIT-Madras to win the President of India Award?

Ans – Kavita Gopal created history by becoming the first student of IIT-Madras to become the President of India; Two medals for highest CGPA of 9.95 in Tech CSE, Bharat Ratna M. Visvesvaraya Memorial Award and B.C. Won Ravichandran Memorial Award.

5 – When is the International Day of Older Persons celebrated?

Ans – Every year, October 1 is celebrated as the International Day of Older Persons. The day is celebrated by raising awareness about issues affecting the elderly. And it is also a day to appreciate the contribution of elderly people.

6 – Where was the 7th World Hindu Economic Forum 2019 held?

Ans – The World Hindu Economic Forum was held in Mumbai, Maharashtra and the theme of this year is ‘Prosper Society: Stronger Society’.

7 – Recently discovered new mineral in South Africa – what is its name?

Ans – Goldsmithidite known as a new mineral has been discovered from a mine in South Africa inside a diamond. The mineral is named after the Victor Moritz Goldsmidt Norwegian scientist who has been accepted as the founder of modern geochemistry. Goldsmitidite contains high concentrations of niobium potassium and rare earth elements lantanum and cerium and the rest of the mantle is dominated by other elements such as magnesium and iron. It was estimated that the mineral formed about 170 km below the surface of the Earth when the temperature reached about C .

8 – Name the state government that has launched India’s first emission trading scheme (ETS)?

Ans – Gujarat State Government has launched India’s first business program called Emissions Trading (ETS) in Surat Gujarat to tackle air pollution. The Emission Trading Scheme (ETS) is an initiative of the Gujarat Pollution Control Board (GPC). It is a market-based system where the state government imposes a cap on emissions and allows industries to buy permits (in kilograms) to stay below the cap. Sell ​​more.

9 – Batukamma festival is a flower festival celebrated in which state?

Ans – Batukamma Utsav is a flower festival that is started for 9 days as per Shatavahana calendar till Bhadrapada Purnami to Durgashtami. Batukamma represents the cultural spirit of Telangana. Batukamma is a beautiful flower pile, arranged with various unique seasonal flowers. Flowers with medicinal properties are mostly used in Bathukamma. In Telugu, Batukamma means ‘Mother Goddess come alive’.

10 – Who has won the MP Birla Memorial Award 2019?

Ans – Renowned physicist Thanu Padmanabhan won the MP Birla Memorial Award 2019 for his contribution to cosmology. His lecture “The Gravity and the Cosmos” talks about the role that gravity played in shaping the universe. The MP Birla Memorial Award was instituted in the year 1993 for recognition of excellence in research in astrophysics, space science, astronomy and related fields.

Updated: October 2, 2019 — 8:45 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.